‘Hij was zo alleen, hij zou eens moeten weten dat hij nu een bordje met zijn naam heeft’
Stichting Eenzame Uitvaart Alkmaar verpersoonlijkt uitvaarten voor overledenen die helemaal alleen afscheid hebben moeten nemen van het leven. Met een dichter die een zo persoonlijk mogelijk gedicht voordraagt tijdens de afscheidsceremonie en een herdenkingspaal op de gedichtenroute over de gemeentelijke begraafplaats aan de Westerweg in Alkmaar, zorgen zij ervoor dat ook eenzaam gestorvenen een waardig afscheid krijgen, tenslotte mag ook iemand die eenzaam sterft niet vergeten worden.
7-12-2023 “Het was een psychisch kwetsbare man, moederziel alleen. De buren vertelden dat hij klokken verzamelde, alle wanden in zijn huis hingen vol. Onze dichter Alja Spaan maakte een prachtig gedicht waarin zijn klokken voorkwamen en de tijd stil kwam te staan voor deze meneer.”
23-09-2015 Baby Angel, gevonden in de Rekere
“Juist deze uitvaart en dit gedicht leverde veel reacties op van moeders die zelf een kindje hadden verloren. Margreet zat soms een uur aan de telefoon om alleen maar te luisteren naar hun verhalen, door het gedicht had men het gevoel dat het overlijden van baby Angel niet zinloos was.”
De man had vier dochters maar door zijn alcoholisme wilde niemand hem meer zien. Later, na de eenzame uitvaart belde één van de dochters dichteres Margreet Schouwenaar huilend op: “Ik heb de herdenkingsroute toch gelopen en mijn vader was zo alleen maar nu heeft hij gelukkig een bordje.”
Als stadsdichter van Alkmaar (2009-2018) realiseerde Margreet Schouwenaar verschillende initiatieven waaronder ‘De Eenzame Uitvaart’. Gemiddeld zijn er 12 eenzame uitvaarten per jaar en ze bracht een dichtersgilde bij elkaar om gedichten te schrijven voor overledenen waar niemand zich om bekommerde. Het was lastig om in kaart te brengen wanneer er eenzame uitvaarten waren maar gelukkig ontmoette zij per toeval Adriaan van IJperen die de weg wist in het ambtelijke apparaat. Hij ging namelijk ook over de begraafplaatsen als hoofd Stedelijk Beheer.
Een waardig afscheid
De dichter van dienst duikt drie dagen voordat de Eenzame Uitvaart plaatsvindt in het leven van de overledene waarvan zij in verband met privacy redenen alleen een naam en sterfdag krijgen. Het is dus een race tegen de klok voor de onbezoldigd dichter om er een waardig afscheid van te maken. Op de dag van de uitvaart trekken de medewerkers van de begraafplaats hun nette pak aan om de overledene naar zijn laatste rustplaats te brengen. Daarna trekken zij hun werkkleding aan en laten de kist zakken. “Er gaat een mens met een verleden heen, het is niet alleen een lichaam en ondanks onze voordracht blijft het afscheid heel kil: er zijn geen nabestaanden en je voelt geen warmte”, vertelt Margreet
Het maken van de herdenkingspalen kost geld. Vandaar dat er in 2023 een stichting werd opgericht door Margreet Schouwenaar en Alja Spaan, Spoedig trad voormalig burgemeester van Heiloo Hans Romeijn als voorzitter aan. Gedrieën vormen zij het bestuur van de stichting Eenzame Uitvaart Alkmaar Er werden fondsen aangeschreven en donateurs gezocht. Toch is er nog steeds een structureel tekort aan geld voor de vaste kosten, zoals de bankrekening en de website maar vooral voor de gedichtenbordjes op de herdenkingspalen.
Een warm gebaar
Op vrijdag 31 mei vond er in afscheidshuis Venire in Limmen, op initiatief van Hortense Assink Uitvaartzorg, een presentatie plaats over stichting De Eenzame Uitvaart. Onder de belangstellenden was ook Errol Dekkinga, o.a. eigenaar van evenementenlocatie BijHuub in Alkmaar. Het verhaal van de stichting maakte veel indruk op hem en hij bood spontaan aan om 20 herdenkingspalen voor de stichting te laten maken door zijn andere bedrijf D-Tech staalbouw.
“Mijn vader overleed 11 jaar geleden met een afscheid op de ouderwetse manier: koffie en cake en daarna naar huis, nou dat vond ik helemaal niks. Dat moest toch anders kunnen als iemand dat wilde”, aldus Errol. Op zijn evenementenlocatie worden ook uitvaarten verzorgd. “Soms ontaard een verdrietige dag ineens in een gezellig feest”, glimlacht hij. “Een warm gebaar”, noemt de stichting het aanbod van Errol. Er wordt gelijk afgesproken om binnenkort gezamenlijk een kijkje te nemen op de begraafplaats.
De dood blijft altijd en zo wil ook de stichting voor altijd blijven bestaan. Zij zoeken dan ook donateurs en zij zijn met ieder bedrag heel blij. Donaties zijn welkom op bankrekeningnummer NL13RABO0359100708 tnv Stichting Eenzame Uitvaart Alkmaar. En Als u de Eenzame Uitvaart wilt volgen dan kan dit op Facebook: Eenzame Uitvaart Alkmaar, maar u kunt ook een kijkje nemen op de website van de stichting: https://eenzameuitvaartalkmaar.nl